23.04.2024 świętowaliśmy Dzień Czekolady.
W Polsce Dzień Czekolady jest obchodzony 12 kwietnia, na świecie 7 lipca.
Dowiedzieliśmy się o jej historii:
Wszystko zaczęło się około 3500 lat przed naszą erą około 3500 km od Mexico City w dzisiejszym Ekwadorze. Odmiany kakao były pite i jedzone przez przedstawicieli tamtejszej kultury. Majowie mieszali prażone i zmielone ziarna z mąką kukurydzianą doprawiali napój przyprawą chili. Aztekowie ziarna kakaowca używali jako waluty. Czekolada była jako świętym napojem. Z Meksyku zawędrowała do Europy.
Rodzaje czekolady :
- gorzką – zawiera w sobie przynajmniej 70% miazgi kakaowej i nie ma w składzie mleka;
- deserową – jest w niej między 50 a 70% miazgi kakaowej, ma dużo delikatniejszy smak niż gorzka, ale także nie ma w składzie mleka;
- mleczną – zawartość kakao nie przekracza połowy, resztę składu uzupełnia się mlekiem w proszku i tłuszczem mlecznym, jest najsłodsza i najbardziej miękka ze wszystkich;
- białą – mimo tego że sprzedawana jest w tabliczkach, nie jest przez wszystkich uważana za czekoladę z powodu braku proszku kakaowego. Zawiera natomiast masło kakaowe, czyli tłuszcz powstający przy ekstrakcji proszku, powstała ona w 1930 roku;
- różową (nazywaną też rubinową) – powstaje z ziaren kakaowca rubinowego, cukru oraz mleka. Jest naturalna, pozbawiona sztucznych barwników i aromatów, a w jej smaku można wyczuć jagody. Jest kremowa i delikatna. Powstała w 2017 roku.
Ciekawostki:
- w czasach Majów oraz Azteków ziarna kakao były używane jako waluta wymienna;
- w XVI wieku jedno ziarno kakao można było wymienić na pięć papryczek chili, natomiast za trzy ziarna można było zakupić jedną sztukę awokado;
- w 1847 roku w fabryce Fry&Sons powstała pierwsza współczesna tabliczka czekolady z cukru i masła kakaowego;
- w 1875 r. Daniel Peter i Henry Nestle stworzyli pierwszą tabliczkę mlecznej czekolady;
- gorzka woda – to nazwa czekolady do picia używana przez Majów.
Braliśmy udział w konkursie i degustacji czekolady.
Na zakończenie był taniec czekoladowej radości.
Dzień Czekolady przygotowali uczniowie naszej szkoły, z pomocą pani I. Gajdy, pani J. Janicz i pana T. Karpeckiego.
GALERIA ZDJĘĆ „DZIEŃ CZEKOLADY” >>>
Dzień Czekolady